• Mi UCrea
    Ver ítem 
    •   UCrea
    • UCrea Investigación
    • Departamento de Ciencia e Ingeniería del Terreno y de los Materiales
    • D03 Artículos
    • Ver ítem
    •   UCrea
    • UCrea Investigación
    • Departamento de Ciencia e Ingeniería del Terreno y de los Materiales
    • D03 Artículos
    • Ver ítem
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Heat treatment effect on the microstructure and the corrosion resistance of manganese-aluminum bronzes

    Einfluss von wärmebehandlungen auf das gefüge und die korrosionsbeständigkeit von mangan-aluminium-bronzen

    Ver/Abrir
    Heat treatment effect ... (37.81Mb)
    Identificadores
    URI: http://hdl.handle.net/10902/21005
    DOI: 10.1515/pm-2020-0004
    ISSN: 0032-678X
    ISSN: 2195-8599
    Compartir
    RefworksMendeleyBibtexBase
    Estadísticas
    Ver Estadísticas
    Google Scholar
    Registro completo
    Mostrar el registro completo DC
    Autoría
    Linhardt, Paul; Strobl, Suanne; Böhm, J.; Biezma Moraleda, María VictoriaAutoridad Unican; Haubner, R.
    Fecha
    2021-02-01
    Derechos
    © De Gruyter
    Publicado en
    Practical Metallography, 2021, vol. 58, no 2, p. 72-82
    Editorial
    De Gruyter
    Enlace a la publicación
    https://doi.org/10.1515/pm-2020-0004
    Resumen/Abstract
    The analyses have shown that the corrosion behavior of manganese-aluminum bronzes (MAB) can be improved by keeping the fraction of β phase low. As opposed to the cast structure, the sample annealed at 850 °C and water quenched does not only contain coarse α and β phase but also a fine α/β phase mixture. The κ phase is coarsened. After annealing at 600 °C, not only isolated coarse α phase but also a fine α/β phase mixture is present. The κ phase has a globular appearance. Since, at an Al content of 7 wt. %, the alloy is located in a three-phase region consisting of α, β, and κ phase, the β phase is preserved even at slow cooling. In both corrosive media, SFW and SSW, predominantly selective corrosion takes place after which, similar to the dezincification of brass, metallic copper remains (so-called dealloying). The heat treatments show different effects on the corrosion behavior in fresh water or sea water. In fresh water, both heat treatments result in a deterioration of the corrosion resistance. Here, the α-β phase mixture, the β phase, and the κ phase were attacked. Measurements in sea water revealed a deterioration of the durability after annealing at 850 °C, but an improvement after annealing at 600 °C. Since no coarse β phase is observed after slow cooling, the MAB corrosion resistance, especially to sea water, can thus be improved.
    Colecciones a las que pertenece
    • D03 Artículos [301]

    UNIVERSIDAD DE CANTABRIA

    Repositorio realizado por la Biblioteca Universitaria utilizando DSpace software
    Contacto | Sugerencias
    Metadatos sujetos a:licencia de Creative Commons Reconocimiento 4.0 España
     

     

    Listar

    Todo UCreaComunidades y coleccionesFecha de publicaciónAutoresTítulosTemasEsta colecciónFecha de publicaciónAutoresTítulosTemas

    Mi cuenta

    AccederRegistrar

    Estadísticas

    Ver Estadísticas
    Sobre UCrea
    Qué es UcreaGuía de autoarchivoArchivar tesisAcceso abiertoGuía de derechos de autorPolítica institucional
    Piensa en abierto
    Piensa en abierto
    Compartir

    UNIVERSIDAD DE CANTABRIA

    Repositorio realizado por la Biblioteca Universitaria utilizando DSpace software
    Contacto | Sugerencias
    Metadatos sujetos a:licencia de Creative Commons Reconocimiento 4.0 España